Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”). zamknij

Kategorie

Potrzebujesz pomocy?

Tłusty czwartek bez tajemnic

Opublikowano : 2019-02-28 09:31:33
Kategorie : Home & Life

Tłusty czwartek to upragniony i wyczekiwany każdego roku dzień dla wszystkich łasuchów. W związku z tym,postanowiliśmy zebrać najciekawsze informacje na temat tego wydarzenia. Domyślamy się, że właśnie zajadacie się pysznymi pączkami lub faworkami, jeżeli jednak jesteście głodni informacji to postaramy się zaspokoić Wasz apetyt.

Skąd się wywodzi to święto?

Ciężko tak naprawdę znaleźć jednoznaczną odpowiedź, ponieważ teorii na temat początków tej tradycji jest wiele. Wiadomym jest jednak, że obyczaj ten zrodził się w pogaństwie. Wówczas, dzień ten poświęcony był świętowaniu odejścia zimy i przybycia wiosny. Uczestnicy zabaw jedli tłuste potrawy i popijali je winem, a zagryzkę stanowiły specjalne pączki przygotowane z ciasta chlebowego, które w przeciwieństwie do tych dzisiejszych były wypełnione słoniną.
Zwyczaj jedzenie słodkich pączków zawitał do Polski około XVI wieku, jednak nadal wyglądały one nieco inaczej niż te współczesne. Wszystko dlatego, że wewnątrz znajdował się mały orzeszek lub migdał, który był elementem zabawy. Osoba, która trafiła na niespodziankę w nadzieniu pączka miała się cieszyć dostatkiem i powodzeniem.

Czy świętuje się tylko w Polsce?

Otóż nie, mieszkańcy wielu krajów pozwalają sobie na chwile żywieniowej rozpusty. I tak na przykład, we Włoszech święto to nazywa się Giovedi Grasso i polega ono na spożyciu dziesięć dni przed Wielkim Postem wieczornego posiłku z wędzonego mięsa. Z kolei w Niemczech obyczaj ten nazywa się Weiberfastnacht, a świętujący mają wtedy dzień częściowo wolny od pracy - godziną umowną rozpoczęcia świętowania jest 11:11. W Holandii natomiast pączkami zajadają się w sylwestra i Nowy Rok. Ich Oliebollen nadziewane są rodzynkami, suszoną żurawiną lub jabłkami.

Kilka słów o pączkach i nie tylko...

Popularny pączek znany jest na śląsku jako Krepel, z kolei w Niemczech występuje on pod nazwą Berliner Pfannkuchen, a w Anglii na ten rodzaj smakołyku mówi się po prostu donut. Tradycyjny pączek waży 50 g i ma w sobie ok. 200 - 300 kalorii, ale istnieją też takie, które potrafią zawierać, aż 400 kalorii. Z kolei inny popularny smakołyk spożywany podczas tłustego czwartku czyli faworki, ma zaledwie 75 kalorii.
Pączki w tłusty czwartek w dzisiejszych czasach można kupić wszędzie. Dlatego naturalnym jest fakt, że w tym właśnie dniu Polacy zjadają rekordowe ich ilości. Szacuje się, że podczas tłustego czwartku rodacy spożywają około 100 milionów tych pulchnych nadziewanych kulek, co daje około 2,5 pączka na jednego przeciętnego Polaka.
Jak wiadomo, jedząc pączki można łatwo się ubrudzić, wystarczy chwila nieuwagi. Dlatego chcąc uniknąć nieprzyjemnych sytuacji warto zadbać o serwetki bawełniane. W naszym sklepie mamy dla Państwa szeroką gamę serwetek bankietowych, które uchronią Was od zabrudzonej garderoby.

Co zrobić z kaloriami?

Zajadanie się słodkościami zawierającymi tak duża ilość kalorii ma swoje ciemne strony. Wówczas wiele osób szuka sposobów na wyzerowanie swoich liczników kalorycznych i tak na przykład, aby spalić równowartość jednego pączka można na przykład: biec przez pół godziny z prędkością 11 km/h, malować ścianę przez 2 godziny, pływać kajakiem przez godzinę czy też robić na drutach przez 4 godziny.
Jednak warto rozważyć czy swojego powrotu do formy nie rozłożyć nieco w czasie. Przecież zaraz po Tłustym Czwartku czeka nas 40-dniowy post. Dlatego lepiej zjeść jak najwięcej pączków i zgromadzić jak najwięcej energii, a zaoszczędzony czas poświęcić na wybór odpowiedniego obrusu bawełnianego czy serwetek, których szeroki wybór znajdą Państwo na naszej stronie internetowej.

Podziel się tym artykułem

Dodaj komentarz

 (z http://)